Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще насърчават по-малките компании да прилагат практики на многообразие

Снимка: архив

България е приета в Европейската платформа за насърчаване на многообразието. 10 компании са учредители на Хартата на многообразието у нас.

Има ли разнообразие в българската трудова среда?

„Преди да стартира тази инициатива, ние направихме проучване сред българските компании относно нагласите към многообразието, практики в многообразието, които се прилагат. И срещнахме един дефицит на непознаване на темата за многообразието, не толкова на дефицит от гледна точка на липса на толерантност. Това ни стимулира да подготвим този документ – Българската харта за многообразие и да ангажираме водещи български компании – учредителки на хартата, които да подпишат документа и оттук нататък чрез него да се опитаме да повишим  информираността в България и да насърчим и по-малките компании към прилагането на тази концепция“, обясни пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Концепцията за многообразието идва от държави с големи мигрантски общности и традиции в интеграцията на хора с увреждания и етнически малцинства. От друга страна, колкото по-голяма и интернационална е една компания, при нея това се превръща в остра необходимост, тъй като персоналът е изключително многообразен, подчерта Димитър Марков.  

Чрез популяризирането на добри практики и иновативни механизми ще се търси начин идеята за многообразието да си пробие път в различни компании и бизнеси, изтъкна Марков.

Това са неща, които не са трудни за постигане, не са скъпи и са атрактивни, но по-малките компании не знаят за тях. Обмисляме също така насърчаване на многообразието чрез учредяване на награда за многообразие, годишна, която да събере компании, които имат добри инициативи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени