Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на хумора и сатирата в Габрово c огледална зала

Маргарита Доровска разказва за събитията по повод 160 години от обявяването на Габрово за град

БНР Новини
Новата Огледална зала
Снимка: Росина Пенчева

Крилатата фраза на Радой Ралин „Светът е оцелял, защото се е смял“ обединява една голяма част от артистичната бохема на Габрово. А Музеят на хумора и сатирата в града се присъедини към отбелязването на 160 години от обявяването му за град, с откриването на огледалната зала, създадена от художничката Невена Екимова. 

В артистичната концепция на авторката е заложена добрата традиция на пародиране на собственото ни отражение, която се появи дори в любимия на всички деца през 70-те и 80-те години „Ну, Погоди“ – разказва директорът на музея Маргарита Доровска. 

Гостите ще се видят в нова светлина в габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ габровски огледален лабиринт. Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче. За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход, ако го задържат. 

По случай 160 години от обявяването на Габрово за град предстоят и други събития през октомври.

На 10 октомври е премиерата „Под игото – 1894“, посветена на 75 години от създаването на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“.

А на 14 октомври концерт ще има Габровският камерен оркестър, изявата му е посветена на 70-годишния юбилей на Минчо Минчев и 160 години от обявяването на Габрово за град – разказа в „Артефир“ директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени