Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов Панайотова: ЕК прави пореден опит да промени регламента "Дъблин"

Снимка: www.europeaninstitute.bg

ЕК ще направи пореден опит да промени регламента "Дъблин". Това коментира пред БНР Любов Панайотова от Европейския институт във връзка с предложението на Европейската комисия, което ще бъде представено днес, за реформа на Механизма за предоставяне на убежище в Европейския съюз.

Новият Пакт за миграция и предоставянето на убежище ще бъде представен от еврокомисаря по вътрешни дела Илва Йохансон - тя защитава идеята за механизъм за задължителна солидарност по миграционните въпроси между страните членки и иска да ускори процеса по връщане в страните по произход на мигрантите, които не са получили право на убежище.

"Председателката Урсула фон дер Лайен каза в Доклада за състоянието на Съюза, че категорично иска да премахне системата "Дъблин", което ще бъде интересен момент, защото отговаря на очакванията на страните от първа линия и на крайбрежните страни", посочи Панайотова.

Тя обясни, че няма да се избира между солидарност и преразпределение, защото не се постига успех с това.

"В пет документа ще има съществени промени", уточни Любов Панайотова. Тя определи като разковниче на проблема с миграцията работата със страните по произход, което е много бавен и труден процес.

Сроковете за приемане на този документ са или Португалското председателство на Съвета на ЕС, което е догодина, или Френското председателство през 2022 г. - посочи Панайотова.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Любов Панайотова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна