Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансакция за оръжейна сделка между офшорни фирми преминала през ББР

Централата на Агенцията за борба с финансовите престъпления на министерството на финансите на САЩ, 21 септември 2020 г.
Снимка: FinCen / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трансакция за 31 милион долара за оръжейна сделка между офшорни фирми е преминала през държавната Българска банка за развитие, съобщи сайтът „Биволъ“, който се позовава на разкритията от Досиетата FinCen. Чрез тях Международният журналистически консорциум оповести как 2 трилиона долара „мръсни пари“ са преминали през пет големи американски банки.

Името на Българската банка за развитие изплува в двата оповестени от журналистическия консорциум списъка, като разследването на „Биволъ“ свързва плащането с две офшорни фирми - едната на собственик, свързван с трафик на оръжия за „Ислямска държава“, другата на български оръжеен търговец, който е партньор на Боян Петракиев - Барона. Преводът е извършен на 1 ноември 2016 година, твърдят разследващите журналисти.

В официална позиция за Българското национално радио от банката за развитие съобщиха, че са спазени всички законови процедури за докладване на трансакции, както и изискванията, записани в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Официално нито една институция не се е свързала с банката, за да поиска данни, допълват от ББР.

През 2016 година неин управител беше Стоян Мавродиев, а малко преди държавната банка да влезе като акционер в една от търговските банки у нас тази година, стана ясно, че по времето на Мавродиев тя е отпуснала кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна