Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Люцканов: Актьорите сега летят по сцената

„Бившата мис на малкия град“ с премиера в Младежкия театър

БНР Новини
Снимка: Гергана Дамянова/МТ "Николай Бинев"

„Бившата мис на малкия град“ е най-новото заглавие в афиша на Младежкия театър „Николай Бинев“. Постановката по дебютната пиеса на известния ирландски драматург Мартин Макдона е на режисьора Владимир Люцканов, който през 2014 година постави в Театър 199 друга негова пиеса – „Самотният Запад“. 

„В драматургията на Мартин Макдона обичам черното му чувство за хумор, обичам парадоксалните ситуации, в които поставя героите си, обичам възможностите, които дава както на мен, така и на актьорите и оттам, разбира се, на публиката за размишление. Той някак си се движи на ръба между „лекото“ и „черното“. И макар че това е първата му пиеса, отпреди доста години, аз мисля, че тя не е загубила връзката с днешния ден. Темата за деца, родители и съществуване на този свят е вечна, за начина, по който ще живее човек, за пропуснатите възможности, за въпросителната около бъдещето – това са все теми, които по странен начин се преплитат и по странен начин ги предлага Макдона. Така че аз се обръщам винаги към Макдона, когато искам по необичаен начин да забавлявам себе си, актьорите, а и публиката“, сподели по повод премиерата режисьорът на спектакъла.

В представлението участват актьорите Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов и Николай Владимиров. Сценографията е на Венелин Шурелов, автор на костюмите – Елица Георгиева.

Владимир Люцканов, който е и директор на Младежкия театър „Николай Бинев“, разказа в „Артефир“ и кои са другите нови спектакли, които театърът предвижда да създаде през новия творчески сезон.

Премиерата на „Бившата мис на малкия град“ е на 23 септември от 19 часа на Камерната сцена в Младежкия театър „Николай Бинев“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени