Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В края на седмицата

Два дни забавления и наука на фестивала в София Тех Парк

Снимка: britishcouncil.bg

Теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство - всичко под формата на близо 80 събития ни очаква по време на юбилейния 

Х Софийски фестивал на науката на 26 и 27 септември.

„В София Тех Парк ще съберем български и международни учени, за да представим чудесата на света, в който живеем, обещават организаторите от Британския съвет.

Съдържанието предизвиква интереса с теми за здравето, стареенето, редакциите на човешкия геном, храненето. Ще име и доста събития за деца – например в „Изключителният гастронавт: Карантина“ онлайн ще участва едно от емблематичните лица на Би Би Си – Стефан Гейтс. Уъркшоп за възрастни пък ще покаже пътя на водата“, съобщи пред Радио София Ивайло Славов, мениджър Висше образование и наука в Британския съвет и един от създателите на фестивала.

Трима от най-атрактивните и успешни научни комуникатори у нас, финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab и преподаватели: доц. д-р Аспарух Камбуров (МГУ „Св. Иван Рилски“), гл. ас. д-р Димитър Желев (СУ „Св. Климент Охридски) и Наско Стаменов (НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“) обединяват сили, за да ни представят митовете и фактите за природния газ. Предвидени са и прожекции на филми, игри и демонстрации.

Във фестивала участват учени и от Испания, Ирландия, Италия, Полша, САЩ, Сърбия, Унгария.

Ще бъдат представени и успешни български учени, които работят отвъд пределите на България.Чуйте какво разказа пред Катя Василева Ивайло Славов, а програмата по дни и часове вижте тук.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от