Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на певицата Вася Радева

На 17 август 2020 г. почина изтъкнатата наша певица Вася Радева - колоратурен сопран. Някои от нашите по-възрастни слушатели веднага ще си спомнят нейните изяви на сцената на Софийската опера през 50-те и 60-те години на отминалия век. Тя беше очарователна Розина от “Севилският бръснар“, нежна Джилда от „Риголето“, въздействаща Лучия от „Лучия ди Ламермур", виртуозна Царица на нощта от „Вълшебната флейта“, изпълни и още много други запомнящи се героини. И на сцената, и в живота тя бе очарователна, изящна, добронамерена.

Вася Радева е родена през 1924 г.. Нейната майка е прочутата певица Пенка Тороманова - първата българска Аида, успешна преподавателка в Музикалната академия по вокална постановка, а баща й е известният генерал Тодор Радев, дълги години работил като военен аташе в Берлин, Букурещ и Лондон. тЗатова и детството на Радева преминава в чужбина. Леля й, известната пианистка Геновева Списаревска, се занимава с музикалното й възпитание и с постановката на гласа й, а тя завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет.

Явява се на конкурс в Софийската опера с трудната ария на Лучия ди Ламермур. Представя се блестащо и веднага я назначават за солистка на театъра. Но в годините след 1944-та започват и големите затруднения: баща й е обявен за враг на народа, а това в онези години означава, че и децата му нямат право на кариера. Изселват ги. Генералът чука чакъл, а майка й - българската Аида - плете не срещу заплащане, а срещу храна. Вземат им апартамента в София. Въпреки тези обстоятелства за Радева се застъпват най-големите музиканти и нейни колеги в Операта - въпросът стига до най-висшето ръководство на държавата и.... позволяват на Вася Радева да пее в операта.Връщат й жителството, но никога не й присъждат награди и звания, които тя заслужава. Въпреки блестящата кариера като певица и наградите от конкурси - като Общобългарското състезание за млади певци, Младежкия фестивал в Букурещ и фестивала "Пражка пролет", тя винаги е подминавана и даже пенсионирана преди да навърши 50 години. В това жестоко изпитание тя изгражда кариерата си в операта, изнася стилни камерни концерти - винаги много музикална, много артистична, много обичана и от публиката, и от колегите си.

В едно интервю Вася Радева споделя: “Много съм била скромна в мечтите си, а и не съм имала време да мечтая. Целият живот беше борба за оцеляване на мен и семейството ми. Благодарна съм на съдбата и на хората, които ми протегнаха ръка в трудни моменти. Аз уважавам и ценя хората по техните дела и хуманноста, а не по техния цвят и партия, към която принадлежат“.

Вася Радева почина на 96-годишна възраст, запазила бистрия си ум, чувството за хумор и обичта си към света. Чуйте в звуковия файл нейно изпълнение на Ария на Царицата на нощта от "Вълшебната флейта" на Моцарт. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени