Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Местните власти в Югоизточна Европа искат спешни мерки за възстановяване след Covid-19

Снимка: Община Павликени

Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа предупреждава, че ако не бъдат взети спешни мерки на международно ниво, общините могат да загубят до 30 % от приходите си до 2022 година. На онлайн конференция, домакинствана от кмета на община Павликени Емануил Манолов, председател на организацията, над 140 кметове и експерти обсъдиха проблемите на местните власти за възстановяването след Covid-19. 

Местните власти от 12 държави обсъдиха на онлайн конференцията необходимостта от ефективни междуправителствени политически консултации и координация за социално-икономическо възстановяване след Covid-кризата. 

„Призоваваме за целенасочена подкрепа от правителствата, засилена финансова децентрализация, по-силни местни данъчни правомощия и по-високи финансови трансфери, за да се справим, защото общините търпим сериозни финансови загуби“, посочи кметът на Павликени Емануил Манолов, председател на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа: 

„Ако не се противодейства с ефективни мерки, предоставянето на услуги ще бъде застрашено. Очевидно е, че не можем да се справим с кризата в изолация, а трябва да има многонационален подход в търсенето на най-добри решения“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020