Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Граматиков с впечатляващо изследване, посветено на музиката на Георги Арнаудов

На 25 септември, петък, в концертния комплекс "България" от 17.30 часа ще бъде представена монография, посветена на инструменталното творчество на композитора Георги Арнаудов. Изследването е изключително задълбочено и мащабно, а книгата-албум сама по себе си е произведение на изкуството. Автор е доц. д-р Илия Граматиков, а стотиците илюстрации са дело на художника Ясен Панов.

Заглавието на труда е "Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: Сюреалистични препрочити на музикалната история".

"Непосредствено преди да ме поканят в проекта "Съвременна музикална композиция, теория и философия" - проект, иницииран от Института за изследване на изкуствата към БАН и в частност от проф. Милена Божикова, имах идеята да пиша върху музиката на Георги Арнаудов, която винаги ме е провокирала, както интелектуално, така и чисто емоционално, защото страшно много ми е импонирала.", сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" музиколога Илия Граматиков.

Представянето в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" ще има и благотворителна цел. 20 броя от книгата с една уникална илюстрация и автографи на авторите ще се продават на цена от 200 лв, а средствата ще бъдат дарени на ателие "Прегърни ме", в което деца и младежи, лишени от родителска грижа, имат възможност да развиват творческите си заложби.

Интервюто с автора на монографията и с художника, оформил изданието, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени