Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Михайловски: Финансовите разкрития носят не ликвиден, а репутационен риск

Снимка: архив

Във вътрешен план Българската банка за развитие е изгубила своя имидж на банка, която помага на малкия и среден бизнес, а с действията си предизвиква лош имидж на България по света. Това каза в предаването "Преди всички" Христо Михайловски, който ръководи Българската агенция за кредитен рейтинг.

Българската банка за развитие много отдавна във вътрешен план не изпълнява тези функции, с които бе създадена 1998 година - с цел да помогне на малкия и среден бизнес. Ние в момента виждаме, че и държавата я използва да лъска, да може да направи привлекателна системата. Тя е използвана не по предназначение.“

В коментара си по международното разследване за пране на пари през водещи световни банки, в което са замесени и имена на български банки, Христо Михайловски посочи, че трябва да се помисли какво влияние могат да окажат тези разкрития върху банковата система, отделните банки и в глобален план.

Парите идват от страни с доста развити банкови системи и сериозен контрол, подчерта експертът.

Тези депозити, които са били преведени, които влизат и излизат от тези банки, те не могат да предизвикат никакъв риск, функционален, ликвиден риск. Единственото, което могат да предизвикат, това е репутационен риск“, изтъкна Христо Михайловски и отбеляза, че този репутационен риск ще бъде външнополитически и външноикономически.

От гледна точка на банковата система няма никаква опасност, тя е абсолютно стабилна, категоричен е Михайловски, който уточни, че ББР и Инвест банк са малки банки, които не са в списъка на значимите банки за директен надзор от страна на Европейската централна банка.

„По отношение на прането на пари – това е глобален проблем и тук основно трябва да се намеси ДАНС и "Банков надзор". А по отношение на управлението на ББР с нейната предметна дейност, тук вече трябва да се търси политическото решение на правителството.“ 

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!