С проучването си на съдържанието на сандвичи, чиите резултати ще бъдат оповестени до десет дни, от Асоциация „Активни потребители“ искат да покажат на родителите, че в тези храни има редица технологични добавки, които не са полезни за децата.
С годините сигналите за храна от училищните лавки са базирани предимно на външни белези – видимо замърсяване или недостатъчно количество. Има обаче множество вредни съставки, които не са толкова видими, подчерта Богомил Николов в предаването "Хоризонт до обед".
„Лошото е, че има множество вредни съставки, които не са толкова видими и те са подценявани, съответно отсъстват и в сигналите. Ако вие сте производител на сандвичи – можете да направите рецепта за сандвич, в която да има доста зеленчуци и обратно – можете да направите сандвич, в който да преобладават различни сосове. И точно тези сосове са пълни с най-различни технологични добавки, консерванти и т.н.“
Идеята на проучването и кампанията, която го съпровожда, е да се стимулират производителите да правят по-здравословни храни. „Защото илюзия е вярваме, че децата сами ще бъдат толкова критични, колкото сме ние, възрастните“, отбеляза Богомил Николов.
Агенцията по храните да интегрира родителите в инспекциите, да кани представители на училищните настоятелства, а самите родители да изискват конкретни проверки по-често в училищата, апелират от Асоциация „Активни потребители“.
Съвети от проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център за обществено здраве и анализи, чуйте тук: