Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа за самотестуване на хората с фамилна хиперхолестеролемия

Иван Димитров
Снимка: Ива Димова
„Днес, на Световният ден в подкрепа на хората с фамилна хиперхолестеролемия, се дава старт на платформа за самотестуването. Така ние от Федерация „Български пациентски форум“ се стремим да не спираме да сме полезни на пациентите.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Димитров, председател на организацията.
„Ще представим платформа, на която всеки пациент, независимо от възраст, ще може да попълни въпросник, който засяга семейната здравна история, личната здравна история и дава насока, при необходимост – за посещение при специалист - кардиолог", уточни Димитров.

"За целта направихме кампания още през 2014 година, като разбрахме, че хората не са съвсем наясно с болестта. Идеята на този електронен вариант на теста е за по-добър достъп на повече хора. След това ние като пациентска организация ще го насочим съм специалист, ако се налага“, изтъкна Иван Димитров.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ поясни, че симптомите на хиперхолестеролемия са различни и често пациентите се изпращат на дерматолог, защото се наблюдават бели грапави петънца около очите, а също по лактите, коленете и глезените.

Фамилната хиперхолестеролемия е генетично заболяване, характеризиращо се с високи нива на холестерола.

„Личните лекари трябва да проследяват за това заболяване. Особено при наследственост и роднини със сърдечно-съдови заболявания. Необходима е консултация със кардиолог, също и да се следят нивата на лошия холестерол“, препоръчва Димитров.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна