Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев: В София абсолютно нищо не се прави за пътната безопасност

Богдан Милчев
Снимка: БГНЕС

Абсолютно нищо не са прави за пътната безопасност в София. За последните 2 години жертвите от пътни инциденти са нараснали със 100 процента. Столичната община напълно е игнорирала дейността и препоръките на Консултативния съвет по пътна безопасност.

Това подчерта пред Радио София директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. По думите му преди да бъде преизбрана за кмет на София Йорданка Фандъкова е обещала конкретни неща за пътната безопасност, но нито едно не е изпълнено.

„Виждаме, че маркировката липсва навсякъде. В София не се работи при отнемане на предимство. Това е в пъти по-честа причина за инциденти в столицата, отколкото несъобразената скорост.
Предложихме всички проекти и ремонти да минават през одит по пътна безопасност. Фандъкова пое този ангажимент, но нищо не се прави. Трябваше да се създаде звено, което да извърши инспекция на цялата пътна система на София, да идентифицира най-опасните места и те да бъдат подобрени. И това не се направи.“

Броят на жертвите по улиците на София се е удвоил за последните 2 години

Богдан Милчев съобщи, че от началото на 2020 г. в Столичната община са постъпили над 400 сигнала за нередности – липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, нужда от мантинела, несинхронизирани светофари по кръстовища.

„Това, което г-жа Фандъкова е обещала, трябва да го изпълни. Ако не -  да си ходи. Създаденият съвет от около година не функционира и ние ще го напуснем“, допълни Милчев.

Чуйте разговора на Божидар Янев с директора на Института за пътна безопасност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!