Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет

6
Снимка: Прессекретарят на Президента

Президентът Румен Радев коментира обявяването за персона нон грата на руски дипломати у нас:

"Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива".
 
Държавният глава заедно с началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американският посланик Херо Мустафа бяха гости на авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на Медийния ден за международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“ .  

Президентът Румен Радев препоръча да се осигурят всички необходими условия за въвеждането в експлоатация на самолета Ф-16.

"И второто предизвикателство - това е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с Ф-16 ни делят още дълги години. Това е мисия, която ние трябва да изпълняваме и затова очаквам енергични действия да се реши проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МИГ-29, който тази година е най-ниският от много години насам".

За да има диалог с управляващите, той трябва да бъде поставен на здрава основа -  разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата, това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Румен Радев:  

"Много пъти съм го казвал, но не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване в шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи и така нататък, няма как да стане. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог и за да има диалог, още веднаж повтарям, трябва да бъде поставен на здрава основа. Това ще рече разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна