Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският пианист Дмитро Чони открива новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР

Дмитро Чони
Снимка: dmytrochoni.com

Новият сезон (2019-2020) на Симфоничния оркестър на БНР ще бъде открит този петък от 19.00 часа в столичната Зала "България". За първи път в България гостува гениалният пианист от Украйна Дмитро Чони, победител в едни от най-престижните международни клавирни конкурси, между които: Първа награда и Златен медал на конкурса „Paloma O'Shea Santander International Piano Competition“ в Испания, Първи награди на Международните конкурси: „Тhe Bösendorfer USASU“ (САЩ),  Лос Анджелис (САЩ), Рим (Италия), Тукуман (Аржентина); Първа награда и Награда на публиката от „ZF-Musikpreis“ (Германия), "Supersonic Award" на списание "Pizzicato" и др.

Той ще изпълни Концерт No.3 за пиано и оркестър от Лудвиг ван Бетовен. Следва една от последните симфонии в творчеството на Йозеф Хайдн - "Военна", тя е под номер 100 и е написана през 1793 г.
Българската премиера е творбата на Добринка Табакова "Дърво и стомана". Всичко това под диригентската палка на изключителния Марк Кадин, главният диригент на Симфоничния оркестър на радиото.

Този сезон е разделен на два цикъла: "Хоризонт" и "Христо Ботев", посветени на 50-годишнината от създаването на двете програми на 4 януари 1971 година.
В абонаментния цикъл "Хоризонт" концертите са на 20 ноември, 15 януари, 26 февруари, 9 април, 14 май и 4 юни. Солист на ноемврийския концерт ще бъде кларинетистът Кристиян Калоянов, той ще изпълни Рапсодия за кларинет и оркестър от Морис Равел.

Специален гост-солист на януарския концерт ще е известният цигулар Марио Хосен. Той ще изпълни първия цигулков концерт на Николо Паганини, под палката на диригента Деляна Лазарова. В края на февруари солист ще бъде виолончелистът Златомир Фунг от САЩ, под негово изпълнение ще чуем Концерт №2 от Дмитрий Шостакович. Известната българска цигуларка Мила Георгиева, както и виолончелистът Христо Танев ще солират на 9 април с Двойния концерт за цигулка и виолончело от Йоханес Брамс. Рафаел Агире е китарист от Испания, той ще изпълни през май догодина Концертът за китара и оркестър "Аранхуес", знакова творба на Хоакин Родригес.
Смесеният хор на БНР ще участва в заключителния концерт през юни 2021 г. на Симфония №2 "Възкресение" от Густав Малер с диригенти Любомира Александрова и Найден Тодоров.

В абонаментния цикъл "Христо Ботев"
известният български органист Янка Хекимова ще изпълни на 30 октомври Концерт за орган, тимпани и струнни заедно със Симфоничния оркестър на БНР, с диригент Константин Илиевски.  Предколедният концерт на 11 декември ще представи българската премиера на Ораторията за солисти, хор и оркестър "Христос на Маслиновата планина" в изпълнение на Смесения хор на БНР и Хора на Софийските момчета. 

Руският пианист Константин Емелянов ще свири отново с радиосимфониците - на 5 февруари ще изпълни Третия клавирен концерт от Сергей Рахманинов. Мецосопраното Виолета Радомирска ще бъде солист на "Морски картини" от английския композитор Едуард Елгар на 19 март.  Диригент е Здравко Лазаров. Цигуларката Лия Петрова ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Феликс Менделсон Бартолди на 23 април, под палката на Диан Чобанов.

Билети и абонаментни карти можете да намерите в рекламно-информационния център на БНР, който се намира на бул. Драган Цанков №4 в София

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!