Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът между отчаянието и нуждата от нещо съвършено ново

Крис Шарков създаде спектакъл по романа „Серотонин”

БНР Новини

С премиера на спектакъла „Серотонин” открива новия си творчески сезон театър „Азарян”. Постановката е на Крис Шарков, който е направил и сценичния вариант по едноименния роман на Мишел Уелбек. „Серотонин” е най-новият роман на известния френски писател – издаден е през 2019 година и за броени дни се превръща в световен бестселър.

Постановката на Крис Шарков е първи за България театрален спектакъл по текст на Уелбек.

„Мишел Уелбек е автор, който изразява най-пълно моите търсения. Това ми е любимият писател. В него намирам разбиране на проблематики, които ме вълнуват, и на целия душевен профил на съвременния човек. Човекът е абсолютно изчерпан от нови идеи и от нови надежди, той е предозирал с идеи, предозирал е с послания. Изглежда, че цялото знание на тези 2020 години има нужда от нещо съвършено ново, то е във видима криза на смисъла. За Уелбек има нужда от ново наместване на моралните ценности в целия свят, най-вече в Европа. Така че човекът, съвременният човек, се намира точно в тази фаза – между умората и отчаянието и нуждата от нещо съвършено ново”, разказа в „Артефир” Крис Шарков.

В представлението участват актьорите Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева, Веселина Конакчийска, Боряна Маноилова и Николай Николаев. Сценографията и мултимедията са на Илияна Кънчева, художник на костюмите е Елис Вели, автор на музиката – Емилиян Гацов -  Елби.

Спектакълът е съвместна работа на „ExodusArt“ и Театър „Азарян”, финансиран от Програма „Култура” на Столичната община и от Френския институт в България, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Премиерното представление можете да гледате на 25 септември от 19 часа в театър „Азарян”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени