Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена

Илия Граматиков с премиера на книгата си, посветена на композитора Георги Арнаудов

"Можем да си представим сюрреалистичния тонов паноптикум в Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена, описана като безкрайна библиотека във вечността – едновременно измежду и отвъд историята; библиотека с безпределни шестоъгълни пространства с вентилационни шахти, с безбройни томове на всевъзможни езици и в безчетни варианти, със спираловидна стълба, виеща се нагоре и надолу, изчезвайки в далечината. 

В тази библиотека Арнаудов е както прилежен библиотекар, така и страстен читател, и вдъхновен писател, пренареждащ, препрочитащ и пренаписващ томове с причудливи истории, възникнали в творческото му въображение от провокиралите го текстове, образи, звуци, места, случки и какво ли още не сред откритото из етажите на историята нагоре и надолу по витата стълба или из посоките на света по неизбродимите пространства с рафтове на тази вселенска библиотека.“

Това сравнение откриваме в дълбочинното изследване на музиколога и преподавател Илия Граматиков, а самата книга представлява съдържателно и визуално пиршество. 

„Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ е музикологично изследване на творчеството на изтъкнатия български композитор с международна известност Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят – от Китай до Канада. Това е първа по рода си многоаспектна разработка, проблематизираща композиционните решения на Арнаудов в концертния жанр с акцент върху зрелите му концертни опуси, писани след  2007 година.

Този петък, на 25 септември, от 17:30 часа ще се проведе официалното представяне на изданието  в рамките на 51-вия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ в концертния комплекс „България“ в студио „Музика“. В събитието участие ще вземат авторът Илия Граматиков, художникът Ясен Панов, композиторът Георги Арнаудов и музикологът Наташа Япова.

Повече за „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ научете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени