Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Надбягай мината" - призив за екотуризъм вместо минна индустрия

На 3 октомври "Грийнпийс България" организира масово протестно бягане срещу въгледобива в Алдомировския въглищен басейн под наслов "Бягане за Радуловци. Надбягай мината". От природозащитната организация застават зад каузата на местните жители да бъдат преустановени плановете за изграждане на нова въглищна мина. Бъдеще, основано на екотуризъм, природа и спорт, вместо минна индустрия искат жителите на Радуловци, Бърложница и Братушково.

Събитието представлява любителско бягане със състезателен характер с две различни дистанции - 3 км и 12 км. Трасетата обхващат стопанска земя между селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково. По-дългият маршрут минава на терена, където се предвижда да бъде отворена мината, каза пред Радио София Меглена Антонова, координатор "Кампании" на "Грийнпийс България". Инициативата е подкрепена от бегача на дълги разстояния Кирил Николов - Дизела. Основен фокус на събитието ще е бягането, но са предвидени и допълнителни дейности, сред които и наблюдение на различни видове птици в района на язовир "Братушково" с обучен орнитолог.

Радуловци и околните села в община Сливница са разположени на по-малко от 50 км от София. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 м от бъдещата мина и това предизвиква недоволство сред местните жители. Подписките на местното население срещу инвестиционното намерение за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават игнорирани.Крайната цел, която си поставят от "Грийнпийс България", е компанията концесионер да се откаже от концесията за въгледобив, издадена от Министерския съвет, но и се надяват повече хора да разберат за потенциала на този район извън въглищата. Меглена Антонова подчерта, че много държави вече вървят в посока нови начини за добиване на енергия, които не разчитат на въглищата, тъй като те имат много сериозно влияние върху изменението на климата. Ето защо откриването на нова мина през 2020 година вече изглежда много нелогично.

Повече подробности за протестното бягане, насрочено за 3 октомври, чуйте в интервюто на Антония Каменичка с Меглена Антонова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020