Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри промени в Закона за административните нарушения и наказания

Снимка: БТА

Мнозинството в Народното събрание удължи на първо четене сроковете за възражение срещу съставен акт и за оспорване на наказателни постановления, съответно от три на седем дни и от седем на четиринадесет дни.

С приетите изменения в Закона за административните нарушения и наказания могат да бъдат обжалвани актове, които биха засегнали правата и интересите, както на нарушителите, така и на собствениците на вещи. Предлага се предупреждението при маловажен случай да се отправя в писмен вид, като то ще подлежи на обжалване и протест, включително и на възобновяване. Левицата обаче оспори промените, като допусна, че с текстовете се създава възможност за разнородна практика от наказващите органи в страната, особено когато става въпрос за маловажни случаи.

Депутатът Филип Попов отбеляза: "От една страна имаме маловажен случай , предупреждение, и от друга страна висока степен на санкция - отнемане в полза на държавата и възможност от нейна страна да се разпорежда с вещи и на трети лица. Затова си мисля, че този закон бе порочно записан с дълбоки вътрешни противоречия.

Зам.-председателят на Правната комисия Християн Митев от "Обединени патриоти" от своя страна определи увеличаването на срока за възражения като положителна стъпка в административно-наказателното производство. От друга страна, според Митев, е необходимо прецизиране на закона в случаите на длъжници, които нямат доходи и имущество.

"За решение именно на този проблем ние предложихме въвеждане на ново административно наказание обществено полезен труд. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна