Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване с радиофармацевтик диагностицира до милиметри тумори и метастази

доц.Павел Бочев
Снимка: acibademcityclinic.bg

В Клиниката по нуклеарна медицина към Аджибадем Ситиклиник се извършва прецизно диагностично изследване за пациенти с невроендокринни тумори.

„Новото изследване се извършва с радиофармацевтик галий 68 и с ПЕТ скенер и е от изключително значение както за по-ранното откриване на тази болест, така и за назначаване на правилния терапевтичен план, каза пред БНР доц. Павел Бочев, който е завеждащ на клиниката.

„Нашата клиника е пионер в синтеза на галиеви радиофирмацевтици в страната, те се прилагат не само при невроендокринни тумори, при простатен карцином, ние въведохме и за първи такъв тип изследвания“.

Екипът на клиниката има дългогодишен опит в работата с пациенти с невроендокринни тумори.

„Този радиофармацевтик е със значително по-добро качество на образа, постига се няколко милиметра разделителна способност на образа на тумора или разсейките, и оттам има възможност за ранна диагностика на невроендокринните тумори и техните метастази“, поясни още доц. Бочев.

Най-чести са невроендокринните тумори, произлизащи от белия дроб и червата, стомаха, панкреаса. Другият по-често срещан тумор е феохромоцитомът. Това е тумор на надбъбречната жлеза. Води до силно повишаване на кръвното налягане и пулса. Състоянието може да е свързано с чести хипертонични кризи, потенциално животозастрашаващи.

„Тоест невроендокринните тумори на панкреаса не са рак на панкреса…

С този тип изследване се извършва и стадиране на тумора" , каза още доц.Бочев.

Пациентите могат да провеждат изследването в рамките на амбулаторна процедура 36 (РЕТ/СТ) , без допълнително заплащане.

"Тази процедура по НЗОК  не покрива този радиофармацевтик, който ние произвеждаме, но тъй като става дума за малък брой пациенти, те не доплащат, цялостното изследване остава за сметка на болницата", посочи специалистът.

Още по темата в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени