Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютнята, позната и непозната – един безкраен разговор за старинната музика

Явор Генов
Снимка: yavorgenov.eu

Многоликата старинна музика с нейните образци, създадени за един, все още малко познат в България, но изящен със своята звучност инструмент, какъвто е лютнята, ще бъде представена в петъчната вечер на 25 септември, в предаването „Български изпълнители“ от 23 часа. Завесата към този безкраен музикален свят ще бъде повдигната от нашия събеседник в това вълнуващо пътуване във времето – българският лютнист и музикален медиевист в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките доцент Явор Генов.

Започнал своя път в изкуството най-напред с класическа китара в музикалното училище на родния си град Стара Загора, неговият интерес към старинните струнни инструменти и музиката, създадена за тях го отвежда в класа на Якоб Линдберг, с когото работи и до днес. Той развива активна концертна дейност в областта на ренесансовата и бароковата европейска музика като лютнист, изнася редица концерти  в страната и чужбина като солист и камерен музикант.

През 2010 г. е сред избраните музиканти от цяла Европа, поканени да изнесат солов рецитал в музея за старинни инструменти Stiftelsen Musikkulturens Främjande в Стокхолм. През същата година печели конкурс за участие в концертните програми на Бароков оркестър на Европейския съюз (EUBO), дирижиран от Ларс Улрик Мортенсен, Кристина Плухар и Енрико Онофри. 

С консорт за старинна музика Concerto Antico участва в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Festival Oude muziek Utrecht и всички издания на фестивала „Изкуството на барока“ в София. Осъществява редица записи с ренесансов и бароков репертоар за Българското национално радио.

В областта на музикалната медиевистика Явор Генов работи върху изследването на латинската монодия и Грегорианския хорал, като през 2009 г. е отличен с наградата за най-млад учен към Института за изследване на изкуствата към БАН.

В предаването ще чуете интересни факти за същността и историческото развитие на лютнята, споделени от Явор Генов, както и музика, създадена за нея от майсторите на Ренесанса и Барока в негова брилянтна интерпретация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени