Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-обстановката в Европа и света

В седем европейски страни, сред които и България, се наблюдава притеснителна тенденция на висока смъртност от новия коронавирус, заявиха от Европейския център по контрол и превенция на заболяванията. В Германия вече двама министри са под карантина, а Израел затегна още повече мерките срещу болестта.

В Испания, Румъния, България, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта има висока смъртност и голям процент хоспитализирани болни и то сред най-уязвимата група на възрастните хора, отчита европейската агенция по контрол на болестите. В останалите страни-членки също се наблюдава повишена заболеваемост, но сред по-младите, които рядко прекарват заболяването тежко.

Германският външен министър Хайко Маас се изолира вчера, след като негов телохранител даде положителен тест за коронавирус. А днес под карантина беше поставен и министърът на икономиката Петер Алтмайер, след среща в Берлин, на която е присъствал заразен служител. 

След 15 октомври пристигащите в Германия от рискови региони с голям брой заразени с коронавируса трябва да се регистрират онлайн, съобщава ДПА.

Обявяването на карантина остава в компетенцията на властите в отделните германски провинции, допълва агенцията. Федералното министерство на вътрешните работи ще разработи стратегия за тестване на пристигащите в страната.

Правителството на Израел затяга карантинните мерки.  Властите затварят синагогите, като изключение ще бъде направено само за предстоящия празник Йом Кипур, а демонстрациите на открито ще са ограничени до 20 души. Според критиците на премиера Бенямин Нетаняху целта е да се отслабят ежеседмичните протести срещу мерките.

За първи път от началото на пандемията в Париж се отменят плановите операции. Причината е недостигът на болнични легла в интензивните отделения, се казва в съобщение на сдружението на обществените клиники във френската столица. Лекуваните в реанимация заразени с коронавирус в Париж са 132-ма, двойно повече в сравнение с началото на месеца. До края на седмицата се очаква този брой да достигне 200.

Канада е на прага на втора вълна от ковид-19, предупреди премиерът Джъстин Трюдо, но обеща правителството му да разкрие до 1 млн. нови работни места и да удвои помощите и инвестициите за излизане от икономическата криза, причинена от пандемията.

А носителят на рекорда на Гинес за най-пълен човек в света - мексиканецът  Хуан Педро Франко успя да пребори коронавируса. През 2017 Франко поставя рекорда с тегло от близо 600 килограма, но успява да отслабне с почти 400 и когато се разболява от ковид-19 теглото му е 208 кг. Заради диабет, високо кръвно и хронична обструктивна белодробна болест битката му с инфекцията не е била никак лесна, но все пак 36-годишният мъж успява да победи заболяването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени