Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на русенци за чист въздух

Снимка: БГНЕС

Стотици русенци се събраха на площада пред Съдебната палата на протест срещу непрекъснатото замърсяване на въздуха на града от промишлени предприятия.

Протестът под наслов "Въздух за Русе" бе най-многобройният от началото на гражданското недоволство и се случва в резултат на зачестилите изпускания на отровни газове от производствени предприятия.

Хората не допуснаха от страна на ораторите да има политически изказвания и настояха за едно - контрол над замърсителите и ограничаване на дейността им.

Протестиращите искат отговорните институции да вземат незабавни мерки за установяване на предприятията, които изпускат неприятни миризми. Според тях държавата не е направила необходимото досега, като е неглижирала проблема с мръсния въздух в Русе.

Те заявиха, че е нужна мобилната станция за органични замърсители, строг контрол от Регионалната инспекция по околната среда и водите, недопускане на нови мръсни производства.

Протестиращите носеха маски и транспаранти с надписи - "Мръсният въздух ни убива!", "Спасете Русе!", "Ще се борим за чист въздух!", "Искаме да дишаме!".

Хора, които живеят в различни части на града се оплакват, че продължават да усещат почти всеки ден миризма на бакелит и други органични съединения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени