Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северен поток 2" е въпрос на чест за Германия, смята Лавров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в четвъртък, че завършването на газопровода "Северен поток 2" би трябвало да бъде "въпрос на чест" за Германия, за да избегне "унижението" и лобирането посредством налагане на санкции от страна на САЩ.

"Виждаме как САЩ се опитват всеки ден публично да унижават Европейския съюз, Германия на първо място. Настояването на САЩ за засилване на енергийната сигурност се подразбира от тях като изоставяне на проекта "Северен поток 2" и преминаване към значително по-скъп американски втечнен природен газ", каза той.

По-рано този месец Кремъл отбеляза, че "Северен поток 2" е стратегически проект, полезен както за Русия, така и за Европейския съюз, който не трябва да бъде политизиран.

В сряда пък "Файненшъл таймс" съобщи, че Германия няма да вземе решение да се оттегли от изпълнението на газопровода "Северен поток 2" въпреки намерението на правителството да предприеме действия срещу Москва с оглед на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна