Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ в спор за Закона за здравето

| обновено на 25.09.20 в 12:44
Снимка: Ани Петрова

Изпълнителните директори на болници ще могат и да преподават. Това реши парламентът с окончателно приетите промени в Закона за лечебните заведения.

Поправките регламентират и Съвета на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, който ще бъде 3-членен.

Промените, внесени от ГЕРБ, са мотивирани с необходимостта от синхронизиране на Закона за лечебните заведения с този за публичните предприятия.

От БСП бяха против.

Депутатът Георги Михайлов остро ги оспори и упрекна управляващите:

"Вие упорито четири години като управляваща коалиция се опитвате да натикате лечебните заведения в публичните предприятия и каквото и да си говорим, кашата става все по-голяма. Искате ли да ви кажа, че на 10-те най-стратегически болници в България ще бъдат избирани техните директори от Агенцията за публични предприятия. Това, ако не е скандал в България, ръководителите на тези лечебни заведения да се избират от институция, която няма нищо общо със здравеопазването".

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че това е спекулация от страна на социалистите

"Министерството на здравеопазването ще определя отново правилата, по които конкурсите ще се провеждат за тези големи публични предприятия. Спекулацията ви е отново неуместна. Аз ви уверявам, че наистина с трима представители в този съвет, който ще определя само на осем големи болници съвета на директорите, ще има възможност Министерството на здравеопазването да упражнява доминираща роля".

Приети бяха окончателно и промени в Закона за съсловните организации, които позволяват националните центрове по проблемите на общественото здраве да могат да разпределят до 40 на сто от бюджета си за допълнително материално стимулиране на служителите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна