Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Серафимов: „Републиканци за България“ ще бъде в следващия парламент

Виктор Серафимов
Снимка: БГНЕС

„Ако някой е недоволен от политиката на ГЕРБ, може да се прелее в „Републиканци за България“, но това не е отмъкване, това са естествени процеси, хората сами взимат тези решения.“ Това заяви в предаването "Преди всички" един от учредителите на „Републиканци за България“ - Виктор Серафимов. До момента той е част от екипа на  Управителния съвет на БНТ, мандатът му изтича в понеделник.

Виктор Серафимов посочи, че не само хора от ГЕРБ са в основата на новата формация на Цветан Цветанов. „Ще има много членове, много кадри на ГЕРБ, но ще има и много други.“

Никога не съм бил партиен член, политическият ми опит е малък, влизам в този проект като експерт, декларира Серафимов, който счита, че е крайно време експертите в тази страна да започнат да участват във взимането на решенията, защото сме се нагледали "на политически интриги през последните 30 години".

„Републиканци за България“ ще бъде парламентарно представена партия в следващия парламент, прогнозира Виктор Серафимов.

Като участник в протестите Серафимов подчерта, че кабинетът трябва да подаде оставка спешно, незабавно“, защото през последната година виждаме работа на тъмно и се взимат решения с дългосрочни последици, които не са обект на консенсус в обществото. 

Според Виктор Серафимов оставка на главния прокурор Иван Гешев "няма да постигне кой знае какви резултати".

"Какво ще се случи? Същият Висш съдебен съвет, който го избра, ще си избере един друг Иван Гешев. Ще има подмяна, а не промяна", коментира Серафимов пред БНР.

Политическата квота във ВСС означава политически решения, а изборът на главен прокурор не трябва да бъде политическо решение, посочи още той.

„Хората от моя кръг възприемат прокуратурата като една бухалка, като инструмент за отнемане на нечий бизнес – дали ще бъде свързан с асансьори или с детски играчки – няма значение. Тази система има нужда от промяна. Оставката на г-н Гешев е много съществена стъпка в този процес, но не е достатъчна.“

„Републиканци за България“ няма да бъде лидерска партия и няма да се солидализира само с един човек, смята Виктор Серафимов. По думите му Цветанов е "емблематична фигура, изключително организиран професионалист, добър експерт, който може да се бори за постигането на определени цели".

Серафимов нарече „Апартаментгейт“ добре развит компромат с цел "един човек да бъде дискредитиран". 

Прилагането на двоен аршин не е принципен метод за решаване на проблемите в една държава, подчерта Серафимов.

Един човек за един апартамент, макар и вероятно скъп, бе разследван от цялата държава. Секретарката на премиера има къща за над 1 милион в покрайнините на София. Това не е тема, която се коментира.“

Целия разговор чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!