Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: Разсмива заявеното, че не толерираме руски шпиони

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС

„Това, че не толерираме руски шпиони и единствените двама, които сме ги намерили, Борисов заяви, че сме ги изхвърлили – това по-скоро разсмива“, каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. В коментара си по т. нар. шпионска афера с руските граждани с дипломатически статут, които трябва да напуснат страната и оповестеното, че според прокуратурата двамата извършват шпионска дейност у нас от от 2016 година, Гунев посочи:

„Нито съм изненадан, нито съм впечатлен от това действие и на ДАНС, и на прокуратурата. Със сигурност става въпрос за десетки и служители на посолството, и на други агенти, които се занимават с такава дейност. Това не бива да изненадва никого.“

„Публично има много детайли, които не знаем. Ако тези хора са били посочени от американците, не е имало избор нито ДАНС, нито прокуратурата да не действат. След като един от основните ти съюзници в НАТО посочи, че тези хора събират конкретна информация, свързана и със сигурността на НАТО, нямаш избор – действаш“, отбеляза Филип Гунев в предаването "Преди всички".

В контекста на огромното по думите му руско влияние в България Филип Гунев не вижда „някакво противодействие“.

„Това е от години така. Това, че изхвърляш по един или двама шпиони на година, няма как да ме впечатли.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна