Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BMW се съгласи да плати глоба от 18 млн. долара в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автомобилен концерн BMW прие да плати глоба от 18 милиона долара по жалби за подвеждаща информация за продажбите му на дребно в САЩ, предадоха ДПА и "Франс прес".

BMW и два от филиалите му в САЩ са приели санкцията без да признават или отричат констатациите, посочва в изявление Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси.

Комисията твърди, че от 2015 до 2019 година германският автомобилостроител е завишавал отчитаните си продажби на дребно на американския пазар, използвайки различни съмнителни методи, които са помогнали на компанията да изпълни вътрешните си цели.

Това е позволило на BMW и да запази водеща позиция в продажбите на дребно в сравнение с други производители на автомобили от висок клас, допълва борсовата комисия.

Концернът потвърди, че е приел финансовата санкция. Компанията е доволна, че е изяснила въпроса, се отбелязва изявление.

Американски говорител на BMW, цитиран от ДПА, уточни, че компанията не е обвинена в умишлено неправомерно поведение от регулатора и че повечето от споменатите нарушения са от преди повече от три години.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси обясни, че BMW Capital, едно от дъщерните дружества в САЩ, е предоставило на рейтинговите агенции и инвеститорите съмнителна информация за продажбите. Това означава, че е разкрита заблуждаваща информация, в момент когато фирмата набира около 18 милиарда долара от инвеститори в корпоративни облигации.

Комисията изтъква високото ниво на сътрудничество от BMW въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от коронавируса.

Миналата година същият регулатор наложи глоба от 40 милиона долара на италианско-американския автомобилопроизводител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) заради предполагаеми измамни данни за продажбите, припомня ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени