Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Манчевски представя „Върба“ на София филм фест

Режисьорът от Северна Македония ще получи специалната награда на фестивала за приноса си към киноизкуството

Милчо Манчевски
Снимка: Ани Петрова

С най-новия филм на Милчо Манчевски „Върба“ тази вечер се открива есенното издание на 24-тия София филм фест. Кинотворбата проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза – да станат майки, ги превръща в невероятни героини.

Милчо Манчевски още след университета се отправя към САЩ. Носител е на много награди, включително и на „Златен лъв“ за най-добър филм във Венеция за „Преди дъжда“. Филмът има номинация и за „Оскар“. 

„Върба“ е шестият му пълнометражен филм.

В момента Манчевски работи по новия си филм „Каймак“ – черна комедия, работата по която той се надява да приключи в края на следващата година. А прожекциите на „Върба“ в София режисьорът посвещава на продуцента на филма Ник Пауъл, който почина през ноември миналата година и по думите на Милчо Манчевски е вградил себе си в продукцията.

Прожекциите на „Върба“ тази вечер са две – на открито и закрито. В кино „Люмиер“ началото е в 18,30 ч. 60 минути по-късно официалното откриване на София филм фест ще бъде на територията на Sofia Summer Fest до НДК. Там Милчо Манчевски ще получи и специалната награда на фестивала за приноса си към киноизкуството.

Катя Василева се срещна с режисьора от Северна Македония. Той сподели, че има детски спомени от София и се радва на първото излизане с „Върба“ извън родината си след корокакризата. Той размишлява за заблудите и илюзиите, с които живеем, за технологиите, които променят производството на филма, но не и начина за разсмисъл у зрителя. Чуйте още.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени