Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Atheris hetfieldi: Metalli-ческият вкус на отровата

Учени нарекоха нов вид отровна змия на фронтмена на „Металика” Джеймс Хетфийлд

Джеймс Хетфийлд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Името на португалски учен беше замесено в хетфийлдизирането на дървесна усойница от Африка. Ако нищо не сте разбрали от изречението, „Изотопия” ще ви обясни. 

Джеймс Хетфийлд – гласът и ритъм китарата на титаните Metallica, ще остане в историята не само с жицата, но и със змия, кръстена на него. Atheris hetfieldi – така се казва новият вид африканска дървесна усойница или Bush Viper. Открита е на остров Биоко в Екваториална Гвинея, достига 52 см дължина и напомня доста на дракон.

Д-р Луиш Сериако, един от откривателите, както и основен двигател Хетфийлд да бъде почетен по този начин, бе открит от „Изотопия” и закопчан, разговорен, интервюиран. Разказва ни как той и колегите му са се спрели на гръмкото металическо име:

„През последните 10 години работих върху изучаването на африкански влечуги – змии, гущери, костенурки. Направих доста експедиции на терен, специално в Ангола, Гвинейския залив и Намибия”. Изследвайки африканските дървесни усойници (Bush Vipers), Луиш сравнява вече откритите нови видове и материалите за тях в различни музеи по света, свързани с тази група змии. „Когато разглеждах колекциите на Калифорнийската академия на науките, видях екземпляр от остров Биоко. Когато се задълбочих, започнах да го сравнявам, за да разбера какъв вид е, беше очевидно за мен, че не е като никой друг, който се среща на континента или е описан в миналото”, допълва португалският учен.


Et voilà!

Става ясно, че пред екипа учени има нов вид змия. Не се бавят и започват с описанието, обмислят и име, съобразявайки се с всички правила за това. „Отдавна имахме идея да наречем нещо на „Металика” и на Джеймс. И когато открихме този вид, решихме, че е добра възможност. Това е наистина готино изглеждаща отровна змия. Идва от стар вулкан по средата на тропическа гора. Смятам, че е доста яко за змия”, категоричен е Луиш.

Отзвукът е сериозен – от Португалия до Съединените щати, през Южна Африка до Япония, та чак до България. Как обаче позитивната реакция ще се отрази на студенокръвната красавица? Или казано иначе – полезна ли е за спасяването на африканската дървена усойница?   

„О, да! Определено мисля, че ще я спаси. Когато имаш вид с такова мощно име, това определено предизвиква вниманието на хората и ги убеждава в нуждата от повече проучвания на биоразнообразието и от проекти, с които то да бъде съхранено”, убеден е д-р Сериако.


Що за змия е Хетфийлд? 

„Със сигурност е доста отровна. Това е яко от метъл гледна точка, но може би не е толкова готина за хората, ухапани от нея. Мисля, че външният ѝ вид е наистина различен. Нашите европейски змии, които се срещат в България и Португалия, са дълги, черепът им е плосък. Някой дори би казал, че са скучни. Но след това се появяват Viper-ите. Първо, те живеят по дърветата и използват края на опашката си, за да се хващат за клоните, като маймуни, с тази малка част от опашката. Външният ѝ вид е поразителен. Изглежда все е едно е излязла от „Междузвездни войни“ или от „Властелинът на пръстените“, с шипове, има черти на дракон, огромни очи, разположени странично. Цветовете ѝ са може би най-малко впечатляващите в сравнение с останалите от групата, но пак са много бляскави.”


Кой кум, кой сват, кой на булката брат... в животинско-метълски вариант

Питаме Луиш за любимите му музиканти и на кои животни би ги оприличил:

„Когато бях дете, харесвах много The Doors, така че Джим Морисън ще е един от тях. Той е Lizard King, Кралят на гущерите, така че това е лесно. Дио със сигурност, но какво би било подходящото животно за него… може би някаква птица. Брус Дикинсън - това ще е животно, което харесвам, но и такова, което крещи наистина силно. Може би лаещ гекон. Разбира се, Леми и черната кобра... Забравих името на вокалиста на Queens Of The Stone Age… Джош Хом, да. Поведението му е като на малко месоядно животно, може би бобър.”

С мръвка или без можете да си пуснете целия разговор с д-р Луиш Сериако от звуковия файл.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Arthur C. Wandeur, Luis Ceriaco

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна