Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Манчевски: Истината в изкуството често е по-важна от фактологичната

Лесно е да счупиш прозорец, по-трудно е да смениш стъклото, казва режисьорът

Милчо Манчевски
Снимка: Ани Петрова

„Постоянно се боря с проблема за истината и измислицата. Тази истина, тази истинност, която художествената измислица предлага, често е много по-важна от фактологичната истина. Истината сама по себе си се състои от факти и е нещо, което журналистиката или историята представят. Изкуството се занимава с вид истина, която е в съвсем друга плоскост. Усещането да си влюбен, усещането за огромна загуба - този вид истини, които изкуството може да комуникира, са често по-важни от фактологичната истина.“ Това каза в интервю за "Хоризонт" режисьорът от Северна Македония Милчо Манчевски.

Неговият филм „Върба“ открива "София филм фест".

„Дървото и символизмът, закодиран в него, присъстват в много култури, особено в славянския фолклор. Формата й, нейните клони не отиват към небето, те се връщат към земята, сякаш за да докоснат отново корените и да сътворят кръг. Те не се чупят, те просто се огъват и оцеляват“, посочи режисьорът, който бе гост на предаването "Хоризонт до обед".

Запитан за влиянието на политиката в изкуството Манчевски коментира, че тези процеси винаги са съществували, но сега вече са по-видими:

Киното е доста скъпа играчка. Изключително въздействаща и влиятелна играчка. Поради тази причина то винаги е страдало от най-различни видове натиск. От една страна имате комерсиалния натиск, който е идеологически по някакъв начин. Всеки филм съдържа в себе си идеологическа позиция. Един екшън филм също е политически филм. От друга страна – натискът на хората, които финансират киното, има натиск и от филмовите фестивали. Но сега то се артикулира и обявява и става нещо, върху които дебатираме.“

„Политиката подсилва разрушителните импулси, омразата и расизма и виждаме политици, които извличат полза от това. Те не биха били избирани, ако не съществуваха расизъм или пък национализъм. От друга страна, ако национализмът не съществуваше, тези политици не биха излезли изобщо напред. Отнема толкова усилия да се правят конструктивни неща, да се изрази привличане и разбиране. Толкова е лесно да счупиш прозорец, но отнема много време да смениш стъклото, да направиш прозореца, да го купиш...“, отбеляза още Манчевски.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Превод в ефир: Стефан Прохоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна