Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

"Тези промени целят да обезпечат следващото провеждане на избори, било редовни, било предсрочни. Идеята беше да се улесни всеки гражданин да може да се възползва от правото си на глас – било чрез машини, било с хартиена бюлетина. Хората сами ще избират как да гласуват, ако искат да си гарантират честност на изборите, коментира Християн Митев и изтъкна, че –

Всички практики, които изкривяват изборния процес, се случват още преди влизането в изборната секция."

"Венецианската комисия препоръчва промени на Изборния закон да се предприемат поне година преди редовни избори. Препоръката не е задължаваща. Настоящият момент не е най-добрият атестат да се правят промени", коментира д-р Орлин Колев. Той допълва, че промените на изборните правила в един толкова кратък срок не удовлетворяват обществените очаквания за истинска промяна.

Чуйте коментара на д-р Орлин Колев, който групира промените в Изборния закон на положителни, оптимизиращи и подобряващи изборния процес, и на авангардни, дискусионни решения.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна