Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ловеч за пореден път не прие отчета за бюджета

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Ловеч за пореден път не приеха отчета на бюджета на Община Ловеч за миналата година.

Не беше одобрена и бюджетна прогноза на общината за местните дейности за периода 2021-2023 г.

Минчо Казанджиев от групата на БСП поясни защо:

„В отчета и тригодишната бюджетна прогноза ние не виждаме политика за управлението. Бюджетът е финансовото измерение на управленската програма на една община. Само в капиталовата програма, при план 31 милиона лева, отчетът е по-малко от 4 милиона лева, което означава 12% изпълнение. От 71 обекта 21 са с отчет нула, т. е. нищо не е правено по тях“.

Кметът Корнелия Маринова, която не присъства на заседанието, коментира, че отчетът е приет отдавна от Министерството на финансите, направен е и независим финансов одит без нито една забележка по отношение на управлението на финансите. Тя допълни, че Общинският съвет просто не си е изпълнил задължението, което Законът за местното самоуправление и местната администрация и Законът за публичните финанси му вменяват.

Минчо Казанджиев упрекна кмета Маринова, че за пореден път не присъства на заседание, на което се обсъжда бюджет или се приема отчет.

„Нямаше към кого да поставим необходимите въпроси, защото кметът е човекът, който определя политиката и трябва да каже как се изпълнява този бюджет“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна