Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как карантината поражда рефлексии между два свята

Снимка: БГНЕС

„Имам отколешна мечта да разкажа, особено на младите хора и децата, за живота си в два свята – в България и в Америка, детството ми при комунизма и сегашния ми живот в демократичния свят. Много от тези истории бяха узрели в сърцето ми, бяха готови да се разкажат. Карантината ми даде свободни минути през вечерите и уикендите на тазгодишната пролет.“ Това сподели пред БНР сънародничката ни Нора Димитрова – Клинтън, чиято книга „Карантинни размисли от два свята“ бе публикувана на английски език.

Това е малка книжка, но се опитах с малко думи да кажа много неща, допълни Нора Клинтън. Авторката се обръща към най-младите, за които ситуацията с коронавируса е била първото голямо житейско изпитание, за да им каже, „с хумор и с обич, че нашият свят не е от вчера, човечеството е преживяло всякакви болести, много по-страшни отсега“.

Когато човек има перспектива и база за сравнение, когато познава историята, има и философски поглед, по-леко понася нещата и гледа да извлече поука, смята Нора Димитрова – Клинтън, която откроява парадоксална тенденция:

„От една страна с разпадането на комунизма в Източна Европа тази система показа, че не е състоятелна – както икономически, така и политически. Но в западните страни настъпи нещо странно – марксистката идеология успя да се превъплъти като вълк в овча кожа и да си сложи някакви безобидни етикети като „политическа коректност“, „мултикултурализъм“ и успя да се внедри в университети, в медии, в Холивуд, дори в корпорации. Това, което виждаме с тази културна „революция“ – събаряне на статуи и отричане на историята: да не се учи Аристотел, да не се учи Шекспир, това е чиста проба марксистка революция, която се надявам да не успее, защото противоречи на хуманността и здравия разум.“

Как изглеждат българските протести от Вашингтон?

„Виждам големи разлики между протестите преди 30 години и сегашните протести. Преди 30 години искахме да сменим системата и успяхме. /…/ От друга страна си мисля кой има полза от това, кой ще спечели и каква е алтернативата. Конструктивната критика е хубаво нещо, но ако просто искаме да събаряме, а нямаме ясна представа какво ще стане, това създава проблем“, коментира Нора Клинтън в предаването "Хоризонт до обед".

Д-р Нора Димитрова Клинтън е завършила класическа и английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, има магистратура по класическа филология от University College London и докторат по класическа лингвистика от Cornell University. Натрупала е над 15-годишен опит в обучението на студенти и частни ученици на български, латински, английски и старогръцки език, включително курсове в Cornell University и Diplomatic Language Services.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна