Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият председател на ДАБЧ и още трима на съд за вземане на подкупи

| обновено на 25.09.20 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Две години след като ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина беше отстранено заради подозрения в търговия с удостоверения за български произход и други злоупотреби, Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по случая. Отговорност се търси от бившия шеф на Агенцията Петър Харалампиев, бившия главен секретар Красимир Томов и още двама души.

Според спецпрокуратурата, от юли 2017 година до задържането му през октомври  2018 година Харалампиев притискал със заплахи за наказания и уволнение своя заместник да подписва заповеди за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им. Обект на корупционната дейност са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в Европейския съюз със славянско население, обясняват от прокуратурата.

Томов пък давал инструкции на желаещите как да манипулират книжата към заявленията си. Заради открити над половин милион лева в различна валута в личния му сейф, бившият главен секретар на Агенцията за българите в чужбина ще отговоря и за пране на пари.

Петър Харалампиев и Красимир Томов прекараха месеци наред в ареста. С тях се зае и Антикорупционната комисия.

Акцията в Агенцията за българите в чужбина предизвика сериозни трусове в управляващата коалиция, тъй като Харалампиев беше номинация на ВМРО.

Заради съмненията за бизнес с удовостоверения за български произход беше създадена и специална парламентарна комисия, която излезе с поредица от законодателни предложения.

За аферата писаха и чуждестранните медии.

Прокуратурата твърди, че в рамките на разследването е събрала доказателства, че Петър Харалампиев и Красимир Томов са злоупотребявали със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати.

Тези доказателства са отделени в друго досъдебно производство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна