Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Недева: Киното е истинската ми страст

Снимка: Иван Русланов

„Може би се отказвам лесно. Ако реша, че е глупаво да упорствам в дадено дело, анализирам защо не се получава и си казвам – това не е за мен... Извън радиото търча с куче под мишница, с домашния любимец Ози... Децата, както и моето, не трябва да зависят от нашите амбиции“.

Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ Ирина Недева, водещ на предаването „Хоризонт до обед“.

От културологията и философията до радиото

Ирина Недева е завършила философия и културология. В радиото се озовава случайно:

„В средата на 90-те години, когато завърших, не съм мислела, че ще се занимавам с медии. Правех опити в малък вестник. Чувствах се ужасно. Стоях без работа. Висях в Народната библиотека. Четях. В този период някой ми каза, че има конкурс за репортери в „Хоризонт“. Първият ми досег с радиото беше с едни касети. На един двукасетъчен касетофон правех монтажи“.

Радиото като смислена медия

„Радиото е много смислена медия. Много по-добре е в радиото в сравнение с телевизията. Много по-хуманна медия, много по-човешка. В телевизията визията изземва всичко и в нея в по-голяма степен се проявяват дефектите на медийната среда, несвободите, политическата суета“.

Тромпетът - несбъдната мечта

„Отраснала съм с много пиана около мен. В семейството ми имаше много хора, които се занимаваха с пиано. Дори съм спала под роял. Живеехме много хора в малък апартамент и леглото ми попадаше под рояла на леля ми. Заради тази високо критична музикална среда, в която съм расла, беше ясно, че, ако не ставам тотално за музика, никой няма да се занимава с мен… В един момент ми се избистри в съзнанието, че звукът от тромпет е този, който най-много ме вълнува. Слушам много джаз“.

Киното е истинската страст

„Там получавам състоянието на тотална съсредоточеност. Времето, усещането за труд изчезват, защото попадаш в съвсем различна магия“.

Интервюто с Ирина Недева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!