Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Манчевски: Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство

| обновено на 25.09.20 в 18:09
Режисьорът Милчо Манчевски
Снимка: София филм фест

"Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство, дори ако са по-стари от мен с двайсет години, защото много ценя факта, че са оставили себе си в ръцете ми, особено във филма. Ето защо толкова уважавам наивното доверие и гледам да съм много supportive и много fair с артистите" – казва режисьорът от Северна Македония Милчо Манчевски, с чийто филм Върба се открива есенното издание на 24-тия София филм фест.

Манчевски признава, че любимите му моменти от режисьорската работа са писането на сценария, подборът на актьорите и монтажът.

"Когато правиш изкуство, трябва да бъдеш безкомпромисен, защото иначе се губи същността на изкуството. Аз се възхищавам на онези автори, които работят в холивудската система и успяват да правят оригинални авторски филми. Не са много, но ги има.

Защото целият начин на мислене в Холивуд е антипод на творческото създаване. И ако в един такъв процес режисьорът направи авторски филм, то само по себе е огромно достижение. Що се отнася до новите правила в Холивуд, требва да видим тепърва какво значи това. Аз не бих направил никакъв компромис за това филмът да бъде награден или да иде на фестивал. 

Много е лесно да се подкупят и зрителите, и критиката, и фестивала, защото всички знаем какво търсят те, и ако направиш това изчисление, да влезеш на фестивали е лесно. Но артистичната проституция е лоша идея", казва режисьорът.

Милчо Манчевски е носител на много награди, включително „Златен лъв“ за най-добър филм във Венеция за „Преди дъжда“. Филмът има номинация и за „Оскар“. „Върба“ е шестият му пълнометражен филм. В момента Манчевски работи по новия си филм „Каймак“ – черна комедия, работата по която той се надява да приключи в края на следващата година. 

Прожекциите на „Върба“ на 25 септември са две – на открито и закрито. В кино „Люмиер“ началото е в 18,30 ч. 60 минути по-късно официалното откриване на София филм фест ще бъде на територията на Sofia Summer Fest до НДК. Там Милчо Манчевски ще получи и специалната награда на фестивала за приноса си към киноизкуството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!