Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японска рецепта срещу стрес: атака от зомбита и влизане в ковчег

Компания организира хорър събития за справяне с Covid-напрежението

Снимка: Kenta Iwana
Да те стреснат здравата, за да се успокоиш. Да, има такова нещо. Прави се в Япония, а негов създател е Кента Ивана от компанията за хорър представления „Коуагарасетаи”, в превод „Отрядът на страха”. В опит да спаси бизнеса си във времена на пандемия Кента става изобретателен до ужасна степен...

Как ви звучи drive-in призрачна къща, в която влизаш с кола в гаража и започват да те атакуват зомбита и други страхотии? От компанията казват, че има дълъг списък от чакащи да се запишат за изживяването. Цената с ваша кола е 8000 йени или 75 щатски долара. Ако си нямате автомобил или не искате с ваш, ще ви осигурят такъв за още 9000 йени или 85 долара към сметката.

Влез за малко в ковчега, за да се успокоиш

Вниманието ни беше привлечено от още едно хорър изживяване, което предлагат от „Коуагарасетаи”. То е насочено към хората, които мислят, че пандемията от коронавирус е страшна, като целта е да се... поразведрят като лежат в ковчези. Цената: 800 йени или 7 долара и 60 цента.

„Изотопия” си говори със създателя на страхотиите Кента Ивана. Той ни обясни какво представлява странното изживяване и как въобще стресирането на хора им помага да се отпуснат?

„Гостите са в ковчези. Говорим за много тесни пространства. Повечето хора не харесват такива. Не им харесва да се чувстват натясно. Стряскаме ги като ползваме различни механизми. Докосваме ги тайно и без директен контакт. Например използваме дълга изкуствена ръка, за да ги доближим и да ги докоснем с нея. Ако отворим ковчега, между нас и човека вътре има пластмасова преграда. Така че можем да ги плашим без да има реален физически контакт. Въздухът, които дишаме ние, не се смесва с този в ковчега. Също така сериозно раздрусваме ковчезите”, разказва Кента.

А сериозно раздрусани от страх ли са японците заради коронавируса?

Според Кента не. В страната на изгряващото слънце броят на починалите от Covid-19 не е голям. Затова повечето хора не се страхуват от него, но пък са сериозно притеснени за репутацията си. „Ако си без маска на лицето, тогава някой може да реши, че това не е добре, че е проява на грубост или лоши маниери и че си невъзпитан. Не че хората се страхуват толкова от инфекцията сама по себе си, колкото се притесняват да не бъдат невъзпитани”, обяснява Кента.

Да бъдем възпитани и да видим къде е удоволствието да си уплашен, сред зомбита и в кръв, пък дори да е изкуствена?

Човешките същества искат да бъдат стряскани, стресирани, но този стрес трябва да бъде фалшив, изкуствен. Мисля, че е част от човешката природа. Например в древните времена хората са изживявали много стресови ситуации. Днес повечето хора не се изправят пред подобни моменти, не изпитват страх. А преди са се страхували наистина. Може би се крие в идеята да си припомним това – че в човешката природа съществува и нуждата от страх.” 

Когато шоуто приключи, клиентите казват, че им е било страшно, но и вълнуващо. В този ужасон доброволно се потапяли повече жени, отколкото мъже. Японският продуцент смята, че жените имат по-развито въображение и ако видят нещо страшно, ще си го представят по-добре. 

И като говорим за жени... Запознайте се с Хадуна Сузуки – една от най-добрите актриси в екипа, по думите на Кента, който ѝ превежда на японски. Хадуна играе призрак, при това много амбициозен.


„Много се старае да развълнува гостите, прави всичко възможно да ги въодушеви. Единственото нещо, за което актьорите мислят, е как да уплашат хората. И всъщност тя не чувства нищо друго отвъд това”, казва Кента.

Пуснахме не духа от бутилката, а призрака от ковчега, обаче още не сме пуснали водата... „Ще има обладана от духове тоалетна. Ще затваряме гостите там и ще ги караме да седят на чинията. Няма да могат да мърдат от там. И така призракът идва. Нямат право да излизат, докато шоуто не свърши. То ще продължава около 5 минути. Призраците ще бъдат облечени в костюми като тези на Мики Маус или на друг герой, за да не се заразят или да разпространят Covid-19. Костюмът е така пригоден, че да не излиза въздух навън", представя Кента най-новата си идея, която ще види бял свят през октомври. 

Не е нужно да излизате навън, за да чуете цялата японска страхотия в звуковия файл. Само си завийте краката.

Снимки: Kenta Iwana

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна