Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предложи на Тръмп сътрудничество в международната информационна сигурност

Владимир Путин - 11 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничеството в сферата на международната информационна сигурност и взаимни гаранции за ненамеса във вътрешните работи.

В публикувано на сайта на Кремъл официално изявление руският държавен глава посочва, че едно от основните предизвикателства в наши дни е рискът от мащабна конфронтация в цифровата сфера. По думите му особена отговорност за предотвратяването на такава конфронтация носят основните играчи в областта на информационната сигурност, сред които са Русия и Съединените щати.

В тази връзка президентът Путин предлага на американската страна възстановяване на пълноценния диалог на високо равнище по въпросите на международната информационна сигурност. Освен това, сключване на двустранно междуправителствено споразумение за предотвратяване на инциденти в информационното пространство.

Путин дава за пример действащия и в момента съветско-американски договор от 1972г. за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него. Руският президент предлага още взаимни гаранции за ненамеса във вътрешните работи, включително в избирателните процеси с използването на информационни технологии.

Владимир Путин призовава Съединените щати да не превръщат експертния диалог в сферата на информационната сигурност в заложник на политическите разногласия между двете страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени