Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама ранени с нож до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж преживя ново нападение пред бившата редакция на сатиричния вестник "Шарли ебдо", пет години след терористичните атентати. Пострадаха двама души, а извършителят е задържан. Антитерористичният отдел на прокуратурата започна разследване.

"Терорът отново удари Париж" - цялата френска политическа класа заклейми нападението днес по обед на мястото на бившата редакция на вестник "Шарли ебдо". Няма опасност за живота на двете ранени лица, мъж и жена от информационната агенция "Премиер Линь", нападнати с касапски нож пред сградата, в която работят.

Главният заподозрян за нападението беше бързо задържан от полицията, след като е бил проследен от свидетели, а оръжието му намерено на улицата. Според шефа на антитерористичната полиция той е 18 годишен, роден в Пакистан. Задържано е и второ лице,33-годишен мъж, предполагаем съучастник. Обстановката в квартала, преживял отново ужаса от терора, полека се нормализира, след като училищата и учреждения наоколо бяха затворени. 

Незабавно бе открито разследване за опит за убийство с терористични подбуди. Уликите за тях са достатъчно, както заяви от мястото на инцидента прокурорът на Париж Реми Ейц: атаката е точно на мястото на нападението срещу журналистите от "Шарли ебдо", съвпада с с протичащия в момента процес срещу авторите на атентатите в Париж от 2015 г. и застрашава човешки животи.

Френският премиер Жан Кастекс изрази решителността на правителството да продължи да се бори с тероризма и да защитава свободата на словото.

Журналистите от "Шарли ебдо" дадоха своята подкрепа за пострадалите си днес колеги. След атентатите преди пет години редакцията на сатиричния вестник е редовно жертва на заплахи. В началото на процеса тя отново публикува оспорваните карикатури на пророка Мохамед. 

Няма данни за пострадали български граждани при терористичното нападение в Париж, при което мъж нападна с хладно оръжие минувачи на булевард „Ришар – Льоноар“, недалеч от предишната редакция на сатиричния вестник „Шарли ебдо“, съобщава Министерството на външните работи на нашата страна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!