Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова проверка на ТЕЦ "Бобов дол" дали продължава да гори отпадъци

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура в Кюстендил разпореди проверка в ТЕЦ "Бобов дол" по повод публикации в медии за продължаващо изгаряне на отпадъци в централата, съобщиха от обвинението. Проверката  направиха екипи  на ОДМВР –  Кюстендил и РИОСВ – София.

При извършен обход на територията на производствената площадка на ТЕЦ „Бобов дол“ не е установено наличие на отпадъци. Не е установено и изгаряне на отпадъци, беше обявено след проверката.

Извършен обход и на площадката на „Хийт Енерджи“ ЕООД (в непосредствена близост до ТЕЦ “Бобов дол“ ), на която са съхранени неопасни отпадъци, приети от ТЕЦ „Бобов дол“.

За неспазване на принудителна административна мярка, наложена на ТЕЦ „Бобов дол“, със заповед от 03 юли 2020 г. на директора на РИОСВ – гр. София, да се извърши екологосъобразно третиране на неопасни отпадъци, собственост на ТЕЦ „Бобов дол“  ЕАД , с общо количество 995,16 тона и намиращи се на площадка на „Хийт Енерджи“ ООД, на дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Местните хора в Големо село коментират, че отпадъците на тази площадка се смилат и си товарят, но не се съобщава къде се транспортират.

Същевременно последните дни в селото се оплакват от бял прах, който излиза от двете сероочистващи и това замърсява района.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020