Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение пред тялото на покойния американски съдия Рут Гинсбърг пред Конгреса

Наследникът на Гинсбърг да бъде посочен от следващия президент, считат мнозинството американци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тялото на покойната съдийка от Върховния съд на Съединените щати Рут Гинсбърг беше изложено за поклонение в сградата на Конгреса. Гинсбърг почина миналата седмица на 87-годишна възраст след продължителна борба с рака. Тя е смятана за пионер в борбата за права на жените и за равенство през кариерата си на университетски преподавател, адвокат и съдия.

Гинсбърг твори история дори и след смъртта си - тя е първата жена и първата еврейка, която е изпращана с поклонение в Капитолия. С такова поклонение в сградата на Капитолийския хълм във Вашингтон са били почетени само около 30 души.

Тленните й останки са положени на същата катафалка, на която са били и останките на президента Ейбръхам Линкълн след покушението срещу него през 1865-та година. Очаква се утре Доналд Тръмп да обяви номинацията си за върховен съдия, който да заеме мястото на Гинсбърг.

Междувременно ново проучване, публикувана от ABC News / Washington Post, показва, че мнозинството от анкетираните вярват, че наследникът на съдията Рут Гинсбърг във Върховния съд на САЩ трябва да бъде посочен от следващия президент на страната.

Според проучването 73% от анкетираните смятат, че победителят на изборите през ноември трябва да избере новият върхове съдия, докато едва 38% смятат, че настоящите президен Доналд Тръмп и текущият Сенат трябва да продължат с процедурата по назначението.

Въпросът за наследника на покойната Рут Гинсбърг предизвика ново напрежение между републиканци и демократи, като последните се противопоставиха на решението на Тръмп да попълни свободното място преди изтичането на неговия мандат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени