Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Снимка: Колегиум „Осанна“

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването на нови образци на духовната музика. 

Да направи достъпна духовната музика за тези, които все още се чувстват отдалечени от Христовия храм. Да разкрие светлината на богослужебната музика, за да усили любовта към Бога, към ближния и човешкия род. Да допринесе за преодоляването на огорчението, скръбта и грижата на днешния ден. За осъществяване на целите през 2020 година „Младежко сдружение България“ организира поредица от концерти. В проекта са ангажирани петима професионални музиканти.

Програмата на концертите включва: творби от двете големи традиции на християнската църква – монодия и полифония; основните песенни части на християнското богослужение; инструментални произведения за цигулка, пиано, орган (клавесин) от Телеман, Бах, Вивалди, Корели, Скарлати и други стари майстори. Песнопенията се изпълняват на богослужебните латински, гръцки и църковно славянски и на още 5 съвременни европейски езици (немски, английски, френски, италиански и български) и са написани или обработени от големия български композитор и създател на Колегиума Маестро Георги Попов. 

Елица Христова (диригент, мецосопран, пианист), Боряна Терзиева (алт), Нина Караманова (сопран), Георги Попов (композитор, баритон), Борис-Михаил Попов (бас, цигулар).

Изпълненията на Колегиума във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун и много други, сред които миналогодишното участие на 28 и 29 юни в празничните богослужения в Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана, винаги са предизвиквали неповторими и незабравими духовни преживявания сред слушатели от цял свят. Избраната музика и нейното специфично изпълнение имат дълбоко въздействие върху различните пластове на човешката душа и тяло. Проектът представя българско изкуство, което поради липса на средства остава непознато за българите в България. 

Концертният спектакъл ще бъде представен на: 

23 септември 2020 – София, АКК „Сердика“ (подлеза на метрото), начало: 18.30 

20 ноември 2020 – София, католическа църква „Св. Йосиф“, начало: 19.00 

29 септември 2020 – Пловдив, Регионален етнографски музей, начало: 18.30 01 октомври 2020 – Сливен, зала „Сирак Скитник“, начало: 18.00 

09 октомври 2020 – Елена, Музей на Възраждането (АИК „Даскалоливницата“, храм „Св. Никола“), начало: 18.00 

Избраните дати не са случайни, а са свързани с честването на национални или международни празници. Една част от местата са емблематични за съответния град и не типично концертни и са избрани и с цел оживотворяване на важни исторически и културни обекти. Концертният спектакъл е замислен за представяне в Европа и има предварителни разговори за изнасянето му през месец декември в Италия и Германия, но предвид извънредната ситуация няма гаранции, че ще успее да се реализира там. Затова датите за концерти в България са избрани в месеците от септември до ноември 2020. Проектът е насочен към привличането на широка публика. Местата за изпълнение са избрани така, че гарантират участието на публики, които иначе не биха имали досег с този вид изкуство. Концертната програма е подходяща и ползотворна за хора от всякаква възраст, образование, етнос.

Европейската християнска музика днес – за поредицата от концерти на Колегиум „Осанна“ разказват диригентката Елица Христова и композиторът Георги Попов в "Артефир)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени