Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски, китайски и виетнамски хакери са подложили на мощна кибер атака Унгария

Снимка: pixabay.com

Унгарски финансови институции и телекомуникационна инфраструктура са били ударени от мощна кибератака в четвъртък от компютърни сървъри, намиращи се в Русия, Китай и Виетнам, съобщи телекомуникационната компания Модьор телеком (Magyar Telekom), цитирана от "Ройтерс".

Случилото се е тaка наречената разпределена атака за отказ на услуга (distributed-denial-of-service, DDoS), при която хакерите опитват да претоварят дадена мрежа чрез необичайно голям обем на трафика на данни и така да я парализират.

Обемът на атаката е бил десет пъти над равнищата на обичайните DDoS атаки, заяви компанията.

"Това означава, че става дума за една от най-големите хакерски атаки в Унгария изобщо, както по размер, така и по сложност", допълни тя.

"Руски, китайски и виетнамски хакери опитаха да извършат DDoS атака срещу унгарски финансови институции, но те опитаха да претоварят и мрежите на "Модьор телеком", посочи компанията.

Атаката е била на няколко вълни, нарушила е работата на някои финансови институции и е предизвикала прекъсвания на услугите на Модьор телеком в някои райони на Будапеща, след което е била неутрализирана от компанията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна