Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори в Румъния при настъпващ коронавирус

Никушор Дан - кандидат на Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Румъния в неделя, 27 септември, ще се проведат местни избори, които бяха планирани през юни, но бяха отложени заради пандемията от Covid-19, отбелязва румънската частна телевизия "Диджи 24".

Румънските граждани с право на глас ще избират кметове, местни и окръжни съвети и председатели на окръжните съвети.

Изборите ще се проведат в условия на рестрикции, наложени заради пандемията. Избирателите ще трябва да спазват редица правила, чиято цел е ограничаване на разпространението на Covid-19, след като днес страната премина прага от 120 000 заразени. Към днешна дата (26 септември) в Румъния са регистрирани 121 235 заразени с новия коронавирус и 4687 смъртни случая.

Министерствата на здравеопазването и на вътрешните работи определиха с обща заповед правилата, които трябва да се спазват в изборния ден, като спазване на физическа дистанция от минимум един метър; носене на предпазна маска, която да покрива носа и устата; дезинфекция и често миене на ръцете или носене на ръкавици, които трябва да се сменят често; избягване, доколкото е възможно, на пряк контакт с други хора; дезинфекция на ръцете след пряк контакт с други хора и смяна на предпазните маски на всеки четири часа или колкото пъти се налага. Бюлетините, печатът и химикалките няма да се подават от членовете на избирателната секция, а ще бъдат вземани директно от гласоподавателите, съобщи информационният сайт "Зиаре".

Основната битка е между управляващата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

Според вътрешни сондажи на СДП опозиционната партия се котира с между 27 и 29 процента от гласовете и бележи леко увеличение на рейтинга през последната седмица. Управляващата НЛП има между 32 и 34 процента, а Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС - някъде между 15 и 17 на сто, сочат резултатите от вътрешнопартийни проучвания на СДП.

В контекста на епидемията от новия коронавирус опозиционната партия очаква по-ниска избирателна активност - под 40 процента, което би дало предимство на социалдемократите в крайния резултат.

Кандидатите за кмет на румънската столица са общо 19, като сред тях основните претенденти са настоящата кметица Габриела Фиря, подкрепяна от СДП, и Никушор Дан - кандидат на Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС. Според сондажите на СДП Габриела Фиря има 2 до 4 процента преднина пред кандидата на десните партии Никушор Дан.

За кметския пост в Букурещ се кандидатираха и бившият президент Траян Бъсеску, който е бил кмет на румънската столица в периода 2000-2004 г., както и бившият премиер Калин Попеску Таричану.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 7,00 ч. и ще затворят в 21,00 ч. Право на глас имат около 18 милиона души. На 6 декември в Румъния ще се произведат и редовни парламентарни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!