Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични местни избори в 13 области

| обновено на 27.09.20 в 13:20
Автор:
Снимка: Ани Петрова

В 13 области на страната се провеждат частични местни избори за кметове на кметства (в 19 населени места) и за кметове на общините Стрелча и Септември.

Това е първият вот в страната на фона на пандемията от Covid-19, който преминава при спазване на противоепидемични мерки.

До момента няма сигнали за нарушения при гласуването в общините.

Към 10 часа избирателната активност в община Септември е едва 6%. Там кандидатът за кмет е един, издигнат от инициативен комитет, което вероятно обяснява и ниската до момента избирателна активност.

Иначе изборите преминават спокойно, каза председателят на общинската избирателна комисия Виолета Близнакова:

"Има доброволци, които раздават маски на тези, които са си ги забравили. Влизат по един човек в секция. Пред сградата, в която е секцията не се допуска да има струпване".

Оспорван избор в община Стрелча, където кандидатите за кмет са трима. Там правото си на вот са упражнили 15% от гласоподавателите. Председателят на общинската избирателна комисия Нонка Спасова каза:

"До нас в момента няма сигнали за нарушаване на изборния ден. Регулярно се почистват и се дезинфекцират помещенията".

В общините Септември и Стрелча се стигна до частичния вот, след като досегашните кметове бяха предсрочно отстранени - в Септември заради доказан конфликт на интереси, а в Стрелча поради паралелно притежаване на частна фирма.

Оспорван избор се очаква в община Стрелча. Кандидатите за кмет там са трима. В надпреварата участва и досегашния кмет на общината.  В Септември изборът е предизвестен, тъй като кандидатът за кметския пост е един и това е съпругата на досегашния кмет.

Въпросът е дали това ще стане още на първия тур.

Спокойно протича и изборът за кмет в беловското село Аканджиево.

В ямболското село Тенево кандидатите са трима. Издигнати са от ГЕРБ, партия Обединена социалдемокрация и независим кандидат, подкрепен от БСП.

Частични избори за кмет ще бъдат произведени и в две села в общините Момчилград и Ардино. Само една партия е издигнала свои кандидати. Изборите в двете села бяха насрочени, след като кметът на Брезен подаде оставка, а на Соколино беше назначен за заместник кмет на община Момчилград.

Около 20 % е избирателната активност при частичния вот за кмет на кюстендилското с Овчарци, община Сапарева баня към обяд.

Изборният ден преминава спокойно.

По последни данни броят на жителите на село Овчарци, имащи право на глас, е 847.

В частичния избор за кмет на кметство участват двама кандидати.

При висока избирателна активност, спазване на противоепидемичните мерки и без нарушения протичат частичните избори в белослатинското село Соколаре. За кмет на селото вече са гласували повечето от половината от  470 -те избиратели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!