Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Марков: В Европа имаме втора вълна на Covid-19

Вирусът явно не се влияе от по-топлото време, коментира епидемиологът

Д-р Петър Марков
Снимка: личен архив

Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи – почти навсякъде – повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко. На този фон България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства. Това заяви пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

В предаването „Неделя 150“ той посочи, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи:

„Този контраст е по-няколко причини – едната от тях е, че в Западна Европа се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад – средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така“.

Според него е вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и „може би изпускаме много заразени – най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи“.

А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.

„При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите, на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства“, коментира експертът.

И допълни, че в България вероятно нивото на осъзнаване сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават е по-ниско: „А това има голямо значение“.

„Ако погледнете статистиката за броя на заразените, в Европа ще видите, че навсякъде те нарастват много – примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата“, посочи още д-р Марков.

Той изтъкна още, че това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени и ние нямахме голямо намаляване на разпространението заради лятото:

„Напротив – повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май – около месец по-късно вече видяхме нарастване – в средата на лятото. И това показва, че причината за това нарастване е спирането на строгите мерки за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо, това бе очаквано.

Цялото интервю с д-р Петър Марков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна