Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-26 септември 2020

На финала
Снимка: К3 Ултра

Росен Русев победи в планинския ултрамаратон К3 Ултра в Родопите. Той измина 85-километровото трасе (с 3660 м денивелация) над Златоград за 9 часа и 39 минути. Втори финишира Христо Минков, а трети - Калоян Пейчев. При жените първото място, с еднакво време - 12 часа и 19 минути, си поделиха Боряна Николчева и Нели Ангелова, след тях финишира Десислава Цветанова.
Боряна Николчева и Нели Ангелова
В 53-километровата дистанция с 1830 метра денивелация най-бърз бе Йордан Тодоров - 5 часа и 42 минути, следван от Кръстю Панчев и Владимир Мутафчиев. Първа сред жените финишира Славена Топалска (6 часа и 26 минути), втора - Вяра Петева, а третото място си поделиха Радостина Иванова и Мартина Рачева.

Христо Йорданов победи по 23-километровото трасе, с време 1 час и 43 минути, следван от Стилиян Аврамов и Филип Бенсън. При жените първа бе Антония Георгиева (2 часа), втора - Нели Анастасова, а трета - Иванка Димитрова.
===
Някои по-високи категории маршрути, преминати от български катерачи през последните дни:

* Иво Гецов - “Real Fight Extension” 8а, Дряново;
* Димитър Цолов - “Koyo” 8а+, Костенец;
* Петър Вълчев - “Bruce Lee L1” 8a, Дряново;
* Ивайло Радков-Фазата - “Konan variant” 8b, Тетевен;
* Росен Руев - “OFF SDS” 8А+, Рилски манастир;
* Емилиян Колевски - “Opa opa” 8с, Карлуково.

Амар Мосхин
Започна експедицията на принца на Бахрейн до осемхилядника Манаслу. След като изчака карантинния период в Катманду и резултатите от тестовете си за коронавирус, екипът на Бахрейнската кралска гвардия се отправи към долината Кхумбу на път за връх Лобуче (6119 м), където ще аклиматизира за основната си цел. Експедицията включва 15 бахрейнци, трима британци и още трима европейци от други държави, един от които е холандският апийски гид Арнолд Костър, един от ръководителите на групата. Това е единствената чуждестранна експедиция в Непал засега.

В същото време, шестима непалци се готвят да направят опит ма връх Барунце (7129 метра).

В Пакистан пък тримата американци - Колин Хейли, Джеф и Прити Райт, започнаха своята експедиция на К6 (7282 м), в долината Чаракуза. Те се движат по Южната стена и вече са изградили Лагер 1 на 5800 м. Преди това тримата алпинисти направиха неуспешен опит на шестхилядника Дрифика (6447 м), но изкачването им помогна за аклиматизацията за К6, който на който няма успешна експедиция повече от 50 години.

Пакистанецът Амар Мохсин успя да изкачи шестхилядника Хосар Ганг (6050 м).
Анг Рита Шерпа
На 72-годишна възраст, след боледуване почина Анг Рита Шерпа, легендарният непалски алпинист, наричан с прякора Снежен леопард, който в края на миналия век успява да изкачи 10 пъти Еверест без допълнителен кислород. Изкачванията му са осъществени между 1983 и 1996 г., а през 1987-а това се случва през зимата - на 22 декември, и се счита за единственото зимно изкачване на върха без изкуствен кислород, макар според съвременните разбирания достигането на върха на 22 декември да е твърде рано, за да се счита за зимно изкачване. Освен това, Анг Рита е били 3 пъти на Даулагири, 4 пъти на Чо Ою и веднъж на Канчендзьонга. Най-много пъти на Еверест до момента е бил Ками Рита Шерпа - 24 пъти, но винаги с допълнителен кислород.
===
На 29 септември в Полския институт в София пътешествениците Михаил Михов и Емил Енчев ще разкажат на публиката за екстремните си приключения в Еквадор. Пътешествието включва пешеходни преходи до вулкани, пребиваване в Амазонската джунгла, катерене, както и посещение на Галапагоските острови. Подробности има на сайта на организаторите - Банско филм фест.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!