Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Илиев и Милена Тодорова със злато на държавното по летен биатлон

В Банско завърши държавното първенство по летен биатлон. След дългата пауза поради здравната обстановка, стартовете на Бъндеришка поляна показаха добра подготовка на водещите ни състезатели в един от най-успешните напоследък български спортове, излъчил настоящия „Спортист на годината“.

Силен дъжд и вятър в събота наложиха корекции в програмата, но отличните метео условия в неделя позволиха провеждането на всички предвидени дисциплини от първенствата за мъже, жени, юноши и девойки старша възраст.


При мъжете световният вицешампион Владимир Илиев грабна златото в спринта, след като записа най-добро бегово време и само един пропуск в стрелбата. Красимир Анев също сбърка само веднъж с пушката, но бе с над 4 минути по-бавен и това му отреди 5-о място след Илиев, Герджиков, Синапов и Оряшков.

При жените номер 1 е Милена Тодорова, разпределила най-добре сили по трасето на спринта. Даниела Кадева имаше потенциал да оспорва титлата, но 4-те грешни изстрела й отредиха среброто.


От това лято водещите ни биатлонисти са с нови треньори. Александър Касперович и Виталий Норицин имат амбицията да надградят постигнатото досега, след като България вече има световен вицешампион при мъжете.

В четвъртък, на 1 октомври националите заминават на първи лагер на сняг за новия сезон, те ще тренират на глетчера в Дахщайн, Австрия. Междувременно от Международния съюз по биатлон (IBU) обявиха променената декемврийска програма за началото на Световната купа 2020/2021. Преди Коледа, първите два старта ще са в Контиолахти (Финландия), следвани от два кръга в Хохфилцен (Австрия).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!