Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадокси на изборите в Румъния - в Олт са гласували 117%, в Яш - 0

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателната активност на местните избори в Румъния в община в окръг Олт в южната част на страната е над 101 процента към 15,00 ч., тъй като в населеното място са гласували в допълнителни списъци над една трета от избирателите, съобщава телевизия "Про ТеВе", като се позовава на данни от Постоянния изборен орган.

В Тътулещ, окръг Олт, до 15,00 ч. са гласували 722 души, от които 272 в допълнителни списъци.

Най-висока избирателна активност - 117,75 процента, е регистрирана в секция Бърбълъй в община Тътелущ, където са гласували 111 избиратели от постоянния списък и 88 в допълнителни списъци.

Висока избирателна активност - над 80 процента, е регистрирана до 15,00 ч. в селищата Фъгецелу (81,38 процента) и Бъращ (83,40 процента).

В секция Мотоещ в община Бъращ избирателната активност е 102 процента. В тази секция са гласували 51 избиратели, от които 22 в допълнителни списъци.
В целия окръг Олт избирателната активност до 15,00 ч. бе над 36 процента, информира телевизията.


В същото време в окръг Яш, североизточна Румъния са отчетени 0 процента избирателна активност седем часа след началото на изборния ден, съобщава сайтът "Зиаре".

В една от избирателните секции в окръг Яш до 14,00 ч. днес не бе гласувал нито един избирател, сочат данните на Постоянния изборен орган. Става дума за секция 589 в гимназия Макарещ, община Присакани. Според в. "Зиарул де Яш" в постоянния избирателен списък фигурират 1693 избиратели, но в тази секция не е гласувал нито един от тях, дори делегатите на партиите.

Подобен случай има и в секция в Мосна, също в окръг Яш, където до 14,00 ч. е регистриран само един гласувал в избирателна секция 559 в местната гимназия. В тази секция са регистрирани 1454 избиратели, уточнява "Зиаре".

На окръжно равнище в Яш до 14,00 ч. избирателната активност бе 21,37 процента, което е една от най-ниските в страната, отбелязва сайтът.

Представители на дясната партия Съюз за спасение на Румъния (ССР) съобщиха за предварително подпечатани бюлетини в полза на кандидатката на Социалдемократическата партия и настояща кметица на Букурещ Габриела Фиря, информира сайтът "Зиаре".

Фиря се кандидатира за втори мандат начело на румънската столица, а основният ѝ противник е издигнатият от Съюз за спасение на Румъния-партия ПЛЮС Никушор Дан.

"В трети сектор на румънската столица в 542 секция делегатът на Социалдемократическата паритя е дал на един гласоподавател предварително подпечатана бюлетина за Габриела Фиря", съобщи партия Съюз за спасение на Румъния, която е третата парламентарно представена сила.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис гласува в избирателна секция в Букурещ - 27 септември 2020

След появата на тази информация лидерът на партия ПЛЮС, която неотдавна се обедини със Съюз за спасение на Румъния - Дачиан Чолош , призова гражданите да излязат да гласуват, "за да спрем веднага тези крадци", съобщава още "Зиаре".

Сайтът съобщава, че в избирателна секция 782 в четвърти сектор на румънската столица също е съобщено за две бюлетини, предварително подпечатани в полза на Социалдемократическата партия. На мястото са били повикани полицията и жандармерията.

В социалните мрежи много гласоподаватели са се оплакали, че са получили предварително подпечатани бюлетини.

В. "Адевърул" съобщава за първите екзитполове, според които към 14,00 ч. Габриела Фиря има преднина от три процента пред Никушор Дан. Лидери на Национално-либералната партия са заявили пред вестника, че очакват Никушор Дан да навакса разликата до затварянето на избирателните секции, тъй като десният електорат гласува предимно привечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени